Husk hunde-halsbåndet!


Forfatter Ambjørn Happy
Der var en mand som havde en ko, men ikke nogen hund. Han boede i et lille hus på landet, og følte sig tit ensom. Han dyrkede sin jord, som gav ham grøntsager og lidt korn, og han fiskede i dammen som flodens fisk hvilede ud i. Han havde ingen elektricitet. Når det blev aften sad han i mørket og gjorde sig klar til at sove. Inde i sig havde han et stort savn.
"Jeg vil have en hund! Så er vi to her i huset! Men penge har jeg ikke, og ingen nabo der kan give mig en hvalp der alligevel skal slåes ihjel. Jeg vil have en hund!"

Næste morgen gik manden om til koen og kiggede den grundigt an. Den havde 4 ben og en hale. Den kunne brøle når den blev sulten. På en måde mindede den meget om en hund.
Manden klappede koen på ryggen. Den stod og græssede i solen.
"God hund. Dygtig hund!", sagde han opstemt.
Koen løftede hovedet og kiggede på manden. Så åd den videre.

Du kan få en ko til at lystre som en hund. Du kan få den til at sove for enden af din seng. Når du kommer hjem, kan du få koen til at løbe dig i møde og slikke dig i hele ansigtet. Men det er svært at undgå, at din nye hund æder græsplænen. Og formodentlig vil den også fortsætte med at skaffe sig af med græsset på den måde, som køer altid har gjort.

I denne del af verden er mennesket køer, som opdrages til at lystre som om vi var hunde. Det går meget godt. Vi kan sidde pænt ved et skrivebord. Vi kan stå pænt ved et samlebånd. Vi har endda lært at smile som hunde. Mange af os har glemt, hvem vi var inden manden bestemte vi skulle være hunde. Det er rarest. At glemme. Andre af os husker hvem de er, og de hader at skulle være en hund på fabrikken eller kontoret. De nægter at adlyse. Nægter at lystre.

"I er alle sammen hunde!" Sådan lyder det I alle højttalere, og står skrevet henover alle siderne i aviserne. Alle tv-programmer fortæller det samme. "Du skal lystre, fordi du er en hund!"
Og du kan se, alle steder disse reklamer for hundeben og hundekiks, som vi stopfodres med. Vi bruger alle vores penge på hundeting. Hunde-løbebånd. Hunde-shampoo. Hunde-kurve. Hunde-børster.

"Jeg er et menneske, men ikke nogen hund!" En gang imellem står nogen frem og påstår dét.
Så kan du høre folk skrige i kor:
"Du er en hund! Du er en hund! Du er en hund!" Folk bliver vrede, fordi det er en frygtelig tanke at forestille sig, at det alt sammen er løgn. Hvis først én nægter at være hund, kan det sprede sig! Hunde-butikkerne ville gå konkurs og fyre deres medarbejdere. Som domino-brikker ville hunde-livet falde sammen. Hunde-gårdene ville komme på tvangs-auktion. Folk ville tabe mange hunde-kiks! Og så skal man spare. Hunde-parkerne ville miste besøgene - fyre deres medarbejdere og lukke. Flere hunde-gårde ville blive solgt for alt for få hunde-kiks.

Meget ofte fortsætter den lille oprører:
"Jeg har ikke brug for hundeben! Jeg er et menneske og ikke nogen hund! Hvad skal vi med hunde-kiks?"
Så bliver folk ekstra rasende. De samles for at hænge personen op ved halsbåndet i den nærmeste lygtepæl. Som en stor flok hunde indfanger de deres fjende. De bider. Giver hals. Men da de skal til højdepunktet, opdager de at vedkommende ikke har noget hunde-halsbånd.

"Det er fordi jeg ikke er en hund!"
"Alle er hunde. Men du har brudt loven ved ikke at gå med dit hunde-halsbånd!"
"Jeg er ikke en hund!"
Så kommer politiet, og lynchen bliver afbrudt. Personen køres bort til fængslet og for at blive sat foran dommeren.

"Hunde er flokdyr. Hunde følger den stærkeste i gruppen. Hunde underkaster sig.
Du er ikke en hund! Tro ikke på det! Du er et menneske!"
Dommeren kigger op da han hører de indtrængende ord. Kradser sig lidt på det venstre ben.
"Vi er alle hunde", fastslår han roligt. "Og du har ikke dit hunde-halsbånd på. For dét må du blive straffet ifølge lovens bestemmelser. Har du noget at sige, inden jeg fælder dommen?"

"Menneskets natur er ikke hundens eller koens. Vores natur er ikke slaven eller soldaten. Vores natur er ikke løgnen eller ydmygelsen. Menneskets natur er frihed og kærlighed - den er glæde og fællesskab".
Dommeren nikker. Kradser sig i den ene side, under armen. Så fælder han dommen.

Sun in Heart
Ambjørn C


Ambjørn Happy
Du kan ringe til mig / SMS:
Tlf. +45 26 13 41 11
- alle dage kl. 9-21
Du kan også sende mail til ambjorn@lykkelig.dk
- hvis jeg ikke svarer inden 7 dage, skal du ringe til mig i stedet for.

Det er sjældent jeg læser min email, men jeg svarer altid telefonen :-) Er jeg optaget, så bare læg en besked og jeg ringer tilbage.

© 2017 Ambjørn Happy, Lykkeland