Kunsten at have selvmedlidenhed


Forfatter Ambjørn Happy
Forleden var det rigtig varmt, og jeg svedte allerede da jeg vågnede omkring middagstid. Sidst på dagen gik jeg en tur rundt i Århus sammen med en ung kvinde, og mit humør var mørkt. Min mave rumlede utilfreds, selvom jeg havde drukket masser af kaffe og også ædt nogle håndfulde vanillekranse fra den pose jeg ikke fik spist til jul. Folk gik ustandseligt i vejen på fortorvet, eller kom kørende i store biler som præcist krydsede min bane, så jeg var nødt til at standse op og se mig for.

"Hvad er der Ambjørn?", spurgte hun med sit smukke ansigt på skrå. Det glimtede af glæde i hendes øjne.
"Hmmmghh!"
"Er der noget?"
"Hrrmmgh, jeg føler jeg har spildt hele dagen, og jeg har ikke fået skrevet nyhedsbrevet. Jeg satte mig faktisk ned før vi gik, men jeg har ikke noget at fortælle. Måske kan jeg slet ikke skrive mere! Det gør ondt inde i mit hjerte, og det er træls at jeg sov så længe, jeg er nok deprimeret. Det har også været nogle hårde dage, og det er nok derfor at jeg er så trist".
"Nååååh Ambjørn... er du ked af det?"
"Ja, jeg synes faktisk det er hårdt sådan at være forfatter, og sove for længe, og min cykel punkterer hele tiden. Det er slet ikke nemt. Jeg er ked af at jeg ikke kan skrive nyhedsbrevet - jeg er ked af at jeg ikke har noget at fortælle", forklarede jeg.
Hun smilede til mig.
"Narrøv!", sagde hun så, og grinede bredt.

Det gjorde ondt, kan du tro. I forvejen havde jeg temmelig ondt af mig selv, og det var synd for mig.
"Hvad?"
"Du er en narrøv, Ambjørn!", gentog hun med et smil. Jeg var lige ved at græde. "Du har selvmedlidenhed!"
"Ja! Og hvad så? Må jeg ikke have ondt af mig selv?"
"Du har ondt af dig selv, men hvorfor har du egentlig det? Du er ked af at du ikke kan skrive nyhedsbrevet. Du er ked af noget som du ikke gør, du har ondt af dig selv uden nogen grund?"

Det kunne jeg ikke forstå, for det er da synd for mig at jeg ikke kan skrive nyhedsbrevet. Ikke? Det er synd for mig at jeg ikke har noget at fortælle.
"Du er en nar. Du græder over noget, som du ikke har gjort! Du græder over noget som ikke findes. Det er dumt. Ved at have ondt af dig selv, ved at have selvmedlidenhed, gør du ondt på dig selv, og på resten af verden. Selvmedlidenhed er ikke godt. Det er noget fiktivt, det er noget du bilder dig ind, det er noget du selv skaber i dit hoved. Du har ingen grund til at være ked af det!"

Det var lige ved at jeg kunne forstå hvad hun mente. Vi var standset op ved gangbroen over åen bagved netto, solen skinnede. Jeg gav hende et knus.
"Jeg er nu alligevel lidt ked af at jeg ikke har skrevet nyhedsbrevet", hviskede jeg. Hun trådte et skridt tilbage og smilede til mig.
"Åh Ambjørn, du er sød", sagde hun. Så sparkede hun mig over skinnebenet, jeg kan sige dig det gjorde ondt. Jeg fik tårer i øjnene, og hylede op så en lille dreng var ved at køre i åen af forskrækkelse.
"Nu har du har grund til at være ked af det", sagde hun og tog fat i min venstre arm.
"Det gjorde sgu da ondt!", sagde jeg sammenbidt.
Hun nikkede tilfreds.
"Så behøver jeg ikke gøre det igen", sagde hun.

Sun in Heart
Ambjørn C


Ambjørn Happy
Du kan ringe til mig / SMS:
Tlf. +45 26 13 41 11
- alle dage kl. 9-21
Du kan også sende mail til ambjorn@lykkelig.dk
- hvis jeg ikke svarer inden 7 dage, skal du ringe til mig i stedet for.

Det er sjældent jeg læser min email, men jeg svarer altid telefonen :-) Er jeg optaget, så bare læg en besked og jeg ringer tilbage.

© 2017 Ambjørn Happy, Lykkeland