Tomheden er grundlaget for alt smukt i verden


Forfatter Ambjørn Happy
Hvis ikke himlen var tom, var der ingen plads til stjernerne. Har du tænkt på det? Skønheden har brug for masser af plads, så den kan strække sit himmelhvælv og udfolde sig. Sådan er det også med ord, visdom, kærlighed, elskov. Først tomhed. Dernæst indhold.

Jeg så det for nylig i et ansigt, et vidunderligt smukt ansigt. Og jeg tænkte, dén kvinde hun kender tomheden, ellers kunne hun ikke være så smuk. Det halve univers strømmede ud gennem hendes glitrende øjne.

Tomheden er grundlaget for alt smukt i verden. Pjatter jeg? Nej. Forleden lyttede jeg til en obo i symfoniorkestret; dens toner steg op af musikken som venus efter badet. Oboens særlige form for tomhed gør dens stemme anderledes end fagotten. Tonerne dannes i tomheden - i det tomme instrument skabes tonerne.

Pjat? Måske lidt. Hvor blev du selv skabt? Hvilket univers rummede dig, da du udviklede din krop? Er du blot en tone skabt i et musikinstrument, din mor? Er dit liv en tone i planetens sang?

Skønhed og musik fødes i tomhed. Tanker fødes i tomhed, ellers er der ikke plads til dem. Det er derfor vi tænker dårligt, når vores sind er fyldt op bekymringer, frygt og håb. Jo mere vi bekymrer os, des mindre plads er der til de gode tanker, som vi har brug for. De bedste tanker fødes i os, når vi er afslappede og tømt for frygt og spekulationer

Vi finder tomheden alle steder, hvor livets skønhed udfolder sig. F.eks. er der tomhed i det lille gab mellem sekunderne, som vi kalder nutid. Detder rum som åbner sig i alle retninger og er i stand til at gribe hele verden og dig og mig i et splitsekund lige nu, efter før og før efter I tomhedens rummelige favn fødes menneskets lykke. Ikke én gang i livet, men hele tiden i hvert af disse jomfruelige sekundlærreder, som vi maler i livets glade farver.

I al denne tomhed vil du lægge mærke til en ting. I enhver tomhed er der intention - altså en hensigt. Den tomhed jeg snakker om er slet ikke et fravær - tomhed er her den hulning som keramikeren danner mellem sine hænder, når han former en skål på drejebænken. Han har en intention, en hensigt med tomheden.
Dit ansigt er kærlighed. Det er guds intention.


© Ambjørn


Ambjørn Happy
Du kan ringe til mig / SMS:
Tlf. +45 26 13 41 11
- alle dage kl. 9-21
Du kan også sende mail til ambjorn@lykkelig.dk
- hvis jeg ikke svarer inden 7 dage, skal du ringe til mig i stedet for.

Det er sjældent jeg læser min email, men jeg svarer altid telefonen :-) Er jeg optaget, så bare læg en besked og jeg ringer tilbage.

© 2017 Ambjørn Happy, Lykkeland