Kærlighed er det største oprør mod krig


Forfatter Ambjørn Happy
Nogle siger at pengene er krigens inderste væsen, fordi vi kan se pengenes kejsere trække i trådene. Det er koncernerne som fremstiller propaganda inden krigen bryder ud, det er koncernerne som hvisker præsidenterne de rigtige formuleringer i ørene, det er koncernerne som sender propagandaen rundt til folks hjem for at oppiske krigsstemningen.

Krig er forretning, siger vi, fordi der virkeligt er store gevinster at hente i våbenfremstilling og troppetransporter. Og når krudttågerne er opløst, da står sejrherren med foden på vældige landområder og menneskemasser, råmaterialet til fremtidige rigdomme. Krig har altid været en god forretning for sejrherren.

Krig handler om penge, men den retfærdiggøres med moral. Fjenden er farlig, siger vi. Fjenden ønsker at udrydde børn og kvinder, fjenden ønsker at kaste landets mænd i lænker. Fjenden har ingen moral. Fjenden er et udskud som bør udryddes, siger vi. Og det er løgn. Men det viser at vi skal tale moral, hvis vi skal lokke mænd til at slå hinanden ihjel. Ingen kriger vil udrydde et nabofolk for pengenes skyld. Krigere har brug for moralske årsager til at slås.

Vi kan ikke gå i krig uden moralske argumenter, og derfor er moralen den inderste kerne i krigens væsen. Pengene er blot den flok skøger som følger i krigens spor, pengene er de ravne der sidder i træerne rundt om slagmarken tålmodigt ventende på ådsler, pengene er krigens brændende smerte som afkøles til klingende mønt.

Der er penge i alle krige, men uden moral var der ingen som gad slå hinanden ihjel. Når du derfor hører folk på markedspladserne fortælle frygtelige historier om nabofolket, så vær sikker på at historiefortællerne forsøger at lokke din indre kriger til at vågne. Og vær sikker på at din kriger vil vågne, hvis historierne minder om nogen du selv var udsat for.

Hvis du hører nabofolket er undertrykt, så husker din indre kriger dengang du selv var undertrykt, og han vil da rejse sig og råbe på krig. Hvis du hører nabofolket bygger krigsmaskiner og lægger dit folk for had, da mindes din kriger de gange du blev udstødt og lukket ude, og din kriger vil få fråde om munden.

Men hvad nu hvis der ikke er tale om krig, men blot hverdagens små stridigheder? Det kunne være din ven talte dårligt om sin ekskone, fortæller hun var utro. Kan du mærke krigeren i dit indre? Du kan se din vens smerte, og det minder din kriger om den smerte du selv oplevede, så krigeren vågner og kræver hævn. Eller du fortæller din ven om dit had til chefen som fyrede dig uretfærdigt. Da vil din ven huske på verdens uretfærdighed, og hans indre kriger vil rejse sig og skrige på krig.

Hver gang vi fortæller om fjendens mangel på moral, skaber vi samtidigt i andre et sugende krav på krig. Altid. Når vi taler dårligt om fremmede kulturer, dårligt om nationaliteter, ekskoner, kendte og ukendte - al tale om dårlig moral skaber kravet om krig.

Jeg ønsker at vi hver dag får fortalt mindst én historie om vores fjenders
* kærlighed til kvinder, børn og gamle
* kærlighed til naturen, dyrene og vandløbene
* kærlighed til menneskelivet, guderne og alt levende
- fordi, hører vi bare én kærlig historie om vores fjender, så snøfter vores indre kriger beroliget og sætter sig ned igen.

Du kan fortælle 100 historier om fjendens grusomhed, og de vil alle være lodder i krigens vægtskål. Men fortæller du en enkelt historie om fjendens kærlighed, gør du al krig umulig. Og derfor er det, at særligt kærlige historier bliver skudt og korsfæstet. De der har gavn af krigen, de vil altid bekæmpe historier om fjendens kærlighed.

Fortæl historier om dine fjenders kærlighed, og vær med til at skabe fred i verden. Kærlighed er det største oprør mod krig.

Sun in Heart
Ambjørn C


Ambjørn Happy
Du kan ringe til mig / SMS:
Tlf. +45 26 13 41 11
- alle dage kl. 9-21
Du kan også sende mail til ambjorn@lykkelig.dk
- hvis jeg ikke svarer inden 7 dage, skal du ringe til mig i stedet for.

Det er sjældent jeg læser min email, men jeg svarer altid telefonen :-) Er jeg optaget, så bare læg en besked og jeg ringer tilbage.

© 2017 Ambjørn Happy, Lykkeland