For at huske må vi kunne glemme


Forfatter Ambjørn Happy
Glemsel. Intet er vigtigere for mennesket end evnen til at glemme. Pist borte, væk, ikke til at finde igen. Glemt. Jeg ved godt skolerne bilder folk ind at vi skal huske 117.000 ting, grammatiske bøjninger og latinske betegnelser. Og jeg er glad for at apotekeren husker hvordan medikamenterne skal blandes, og jeg værdsætter at lægen ved hvilket ben han skal skære i, og at piloten kan lande sit fly i tæt tåge. Det er meget fint og vigtigt at kunne huske, fordi uden viden ville vores samfund falde fra hinanden.

Alligevel er glemslen det eneste vigtige i menneskets liv... Fordi inden apotekeren fandt frem til det rette hovedpinepulver, da gjorde han mange forsøg med alverdens urter, og junglebark, og knuste undulatfjer blandet op med regnvand. Sådan har også lægerne gjort mange forsøg udi kunsten at skære folk op, flytte lidt rundt på organerne, og sy såret sammen igen, og folk kunne ikke vækkes fra narkosen. Hundredvis af fly er faldet til jorden, samlet i et bragende nedslag eller opløst i blafrende fragmenter af pergament og ståltråd. Der er mange måder at gøre tingene forkert på, og det er disse måder som vi må glemme.

Al visdom handler om at finde frem til sandheden, og glemme vores dumhed. Glemme alle vores fejl, glemme de tåbeligheder vi engang troede var visdom, glemme vores ensomhed og smerter. Al visdom hviler på evnen til at glemme.... Glemme, så der er plads til at huske...

Nu har jeg glemt, hvad jeg egentlig ville fortælle dig. Men tag en af dit livs dumheder eller smerter, og glem den sammen med mig. Hør her: Tag denne smerte og hold den i hånden, som var den en sten med skarpe kanter der nemt skærer hul i din hud. Lad os smide den i havet. Så kan stenen ligge der i tusinde år mens havet rullende sliber kanterne væk, så stenen bliver blød og rund at have i hånden.

Sådan er glemsel. I dit indre hav omfavner blodet dine livets skarpe sten. Du vil aldrig miste erindringen om livets vildveje og små fejltrin, men blodet gør med tiden stenen blød og rund. Du glemmer smerten, og du glemmer alt det du gjorde forkert - de skarpe kanter forvandles til mildhed. Du glemmer, sådan at du kan huske det du har lært.

Intet er vigtigere end evnen til at glemme. Hvis der er noget vigtigere, så har jeg glemt det. Det kunne være evnen til at huske. Men før vi husker, skal vi huske at glemme...
Har du glemt din skuffelse? Ellers gør det nu, så vi kan huske hvorfor vi lever.

Sun in Heart
Ambjørn C


Ambjørn Happy
Du kan ringe til mig / SMS:
Tlf. +45 26 13 41 11
- alle dage kl. 9-21
Du kan også sende mail til ambjorn@lykkelig.dk
- hvis jeg ikke svarer inden 7 dage, skal du ringe til mig i stedet for.

Det er sjældent jeg læser min email, men jeg svarer altid telefonen :-) Er jeg optaget, så bare læg en besked og jeg ringer tilbage.

© 2017 Ambjørn Happy, Lykkeland